DIY·Naaipatronen

Naaipatroon: paasei kuikentjes

Op het eerste oog lijken dit gewoon schattige kuikentjes van vilt maar vergis je niet: zij dragen namelijk de verantwoordelijkheid over de paaseitjes. Eén van de dingen wij vroeger op de paastafel hadden staan, was een schaaltje paaseitjes met over ieder eitje een kuikentje. Mijn moeder had ze destijds met mijn broer en zus gemaakt maar door de jaren heen werden ze toch wat smoezelig en uiteindelijk zagen de motten er een lekker maaltje in. Zo jammer want ik wilde ze graag zelf nog eens maken. Gelukkig was mijn moeder zo lief om het patroon opnieuw voor mij te tekenen en zo kon ik alsnog aan de slag.

Na een middagje knippen en naaien kwam ik tot de conclusie dat het een heerlijke knutsel is waar niet veel ervaring met naald en draad voor nodig is en het is dan ook heel geschikt om met kinderen te doen.
Benieuwd naar hoe je deze paasei kuikentjes zelf kan maken? Lees dan maar snel verder.

WAT HEB JE NODIG?
-Sjabloon op stevig papier
-Geel & rood vilt
-Geel & rood naaigaren
-Watten of knuffelvulling
-Tekenpotlood & zwarte stift of fineliner
-Stofschaar, gewone schaar en naald

SJABLOON TEKENEN & OVERTREKKEN
Voor het maken van de kuikentjes kan je onderstaand sjabloon gebruiken om over te trekken of je kan zelf een soortgelijk sjabloon tekenen. Houd er rekening mee dat, als je het sjabloon overtrekt, de testlijn onder het sjabloon 4 cm breed is, zo weet je zeker dat je kuikentjes straks het juiste formaat hebben.

Knip het sjabloon uit en trek deze twee keer over op het gele vilt met potlood. Denk er hierbij om dat je de tweede helft in spiegelbeeld overtrekt.

KNIPPEN
Knip beide helften uit, hierbij hoef je geen rekening te houden met een naadtoeslag en je kan het patroon dus op de rand uitknippen.
Knip voor het snaveltje een stukje rood vilt uit van 0.3 x 2 cm.

NAAIEN
Leg de beide helften met de verkeerde kant op elkaar en stik ze langs de zijkant aan elkaar met een overhandse steek. Dit is een eenvoudige steek waarbij je de naald van voor naar achter insteekt en telkens een klein stukje opschuift. Zo ontstaan er diagonale lusjes langs de rand.
Houd de onderrand van het kuikentje open en hecht de draad af.

Vul het hoofdje met watten. Het lijfje moet leeg blijven zodat je daar uiteindelijk het paaseitje in kan stoppen.

Teken aan beide zijden van het hoofdje een oogje met zwarte stift of fineliner.

Voor het snaveltje knoop je rood garen in het midden van het reepje rode vilt vast, zorg er hierbij voor dat het uiteinde van de draad lang genoeg is om straks nog een keer te kunnen knopen.

Steek vervolgens de draad op de plek waar je het snaveltje wilt van voor naar achteren door het hoofdje. Trek de draad iets aan zodat het snaveltje in vorm komt. Haal vervolgens de draad weer van achteren naar voren door het hoofdje. De wol zorgt ervoor dat de draad op zijn plek blijft zitten.

Knoop beide uiteinden van de draad aan mekaar met een dubbele knoop. Naai de uiteinden door het hoofdje zodat het knoopje is weggewerkt en knip de draadjes af.

Het enige wat je kuikentje nu nog nodig heeft is een paaseitje om op te zitten.

En klaar is je kuikentje! Zoals je merkt heb je niet veel nodig om aan de slag te gaan en zo kan je dus in een middag tijd een heel nestje van deze paasei kuikentjes maken. Want een kuikentje is natuurlijk niet graag alleen.

Mocht je aan de hand van deze uitleg nog vragen of opmerkingen hebben: let me know!
Veel freubelplezier.

Liefs van Freubeljuffie.

Plaats een reactie